Kinderen van Toen

Projectteam Kamp Amersfoort

In het project ‘Kinderen van Toen’ heb ik o.a. nauw samengewerkt met Yolande gastelaars, journaliste/tekstschrijfster, researcher en WO II historicus Karel Kreuning en een projectteam van Kamp Amersfoort. Kinderen van Toen vertelt de verhalen van ruim 50 (Nederlandse en enkele Duitse) ‘kinderen’ uit de tweede wereldoorlog, van Onderduikers tot NSB kinderen en van een latere Nazijager tot een Joodse kamp-overlevende.

De gemeenschappelijke factor is dat alle kinderen direct of indirect iets met het concentratiekamp, of beter gezegd ‘Durchgangslager’ Kamp Amersfoort te maken (gehad) hebben.

Het is wonderlijk om te ervaren hoe verschillend al onze ’kinderen van toen’ de 2de wereldoorlog beleefd hebben. Waar de een fluitend en grotendeels onwetend de 5de mei 1945 bereikte, was de oorlog voor de ander een traumatische gebeurtenis die een leven lang zou doorwerken.

Het leven is niet alleen de kunst van het leren genieten van verschillen maar juist ook het hebben van compassie en begrip voor die mensen die soms hard getroffen werden en – in nieuwe escalaties – nog steeds ‘worden’. Juist dat is iets wat ‘kinderen van toen’ hoopt te stimuleren bij deze en volgende generaties. Dat is wat wij willen met ‘de verhalen die te belangrijk zijn om nooit verteld te worden’.

Twee lange documentaires, tientallen minidocumentaires, honderden uren beeld-interviews en historische verslaglegging, documentaires uit Duitsland, twee uitgebreide websites (www.kinderenvantoen.nl & www.kindervondamals.de) , lesmateriaal met verschillende pakketten voor de onderbouw en de bovenbouw, docenten werkmateriaal, historisch archief, een boek en een belevenisprogramma op locatie in samenwerking met Kamp Amersfoort. Inmiddels is het project aangemerkt als digitaal nationaal erfgoed.