Audi A6 – “I will return”

Audi

Introductie in t Spant in Bussum, van zaalaankleding en catering t/m special effects, introfilm en algehele programmaregie.

Audi was jaren geleden wereldwijd aan het omschakelen van modeltypering als Audi 80 naar Audi A4 en de Audi 100 moest met enkele verbeteringen en upgrades de Audi A6 worden. Daarbij moest een manier gevonden worden om de Audi 100 definitief te laten verdwijnen en de Audi A6 daarvoor glorieus in de plaats te laten komen

Het was geen volledig nieuw model dus de budgetten waren ook veel minder ruim dan voor een productintroductie normaliter  beschikbaar was. Met dat gegeven werd ik in Leusden door de Audi directie uitgenodigd.  Het moest ook nog gerelateerd zijn aan het thema herfst omdat hiervoor reeds een ‘herfst’ commercial geproduceerd was op het intermezzo uit de Cavalleria Rusticana van Mascagni.

De locatie werd het tot mijn verbeelding sprekende (‘Stuif es in’ uitzendingen) Spant in Bussum.

Het hele Spant werd door ons in een herfstthema aangekleed. Belichting, gekleurde bomen, bladeren op de grond, stillevens met Audi en paddenstoelen, grijze luchten…etc. Het toneel was gehuld in lage mistflarden en rechts stond de door laken met bladeren bedekte (nog niet eerder getoonde) Audi A6.

Bij binnenkomst kreeg iedereen een Zuidwester mee (zonder toelichtring), hapjes en drankjes in herfsttinten stonden klaar tot  het moment dat er verzocht werd dat de paar honderd man in zouden plaatsnemen. Na een introductie werd zonder verdere uitleg verzocht de Zuidwester op te zetten (joligheid alom).

De onderstaande film met muziek werd op een levensgroot scherm ingestart.

Op het moment van de enorme onweersknal in de film (in de zaal  op maximaal volume) ontploft het complete zaalplafond met een enorme knal  in één grote vuurzee (na 9/11 2001 zou dit een slecht idee geweest zijn) en worden 8 zware windmachines aangezet.  Op de galerijen en balkons staan ruim 20 ingehuurde studenten met zakken vol dorre bladeren die ze in de zaal en bij de windmachines gooien.  Een megaspektakel voor een zaal met een zwaar overdonderd publiek. Ik heb hiervoor nauw samengewerkt met het special  effects bedrijf van regisseur Dick Maas, De Vierde Dimensie (tegenwoordig Pyrofoor). In de repetities hebben we 2 x de complete routine ‘droog’ geoefend… en het liep perfect!. Andere studenten trokken achter de schermen  in de wirwar van stuivende bladeren de doeken van de Audi A6 af terwijl in de muziek  “I will return ‘ hoorbaar is. (speciaal hiervoor had ik n mash up gemaakt van ‘Road to hell’ van Chris Rea en ‘Shangri-la Van The Electric Light Orchestra).

Terwijl het scherm zwart wordt (titelrol is natuurlijk niet getoond) en de storm langzaam uitfade komt net als in de film de zon op en valt er voorzichtig steeds meer licht op de onthulde Audi A6.

Het bleef zeker een minuut na de muziek helemaal stil tot een groot applaus op ons neerdaalde en de Audi directeur in laarzen en regenkleding op kwam lopen… en het programma vervolgd werd.

Ik ben de maanden daarna een aantal malen uitgenodigd op internationale meetings om deze introductie en het naar verhouding minimale bestede budget te presenteren.  Dat heb ik met veel enthousiasme gedaan omdat het enorm leuk en uitdagend was een dergelijke evenement van A tot Z te produceren en regisseren.